0480-22 444
 • Second Hand

  Second Hand

  Där människor och prylar får en andra chans

 • Kalmar Stadsmission

 • Hands On

  Hands On

  När människor på olika sätt behöver hjälp

Pressmeddelande: Fattigdomsrapporten - Stadens fattiga 2015

Sveriges Stadsmissioner släpper i dag rapporten ”Stadens fattiga – en rapport om Sveriges Stadsmissioner och fattigdom”. I samarbete med Magnus Karlsson, docent vid Ersta Sköndal Högskola, har Sveriges sju stadsmissioner tagit fram ett underlag som visar hur den svenska fattigdomen ser ut i verkligheten.

De samlade erfarenheterna från stadsmissionernas sociala verksamheter som nu sammanställts i årets fattigdomsrapport tydliggör att bortom myndigheternas statistik finns ett utanförskap som är mer långtgående än man tidigare trott. Det handlar inte bara om människor som av olika skäl inte har tillgång till de allmänna välfärdssystemen, som EU-migranter och papperslösa. Bland de allra fattigaste i vårt samhälle finns också en grupp människor som egentligen borde ha rätt till stöd men som av någon anledning inte får det, individer som av olika skäl hamnat mellan stolarna.  

- Vi som stadsmission möter dagligen människor som har personnummer, men som trots det av olika anledningar befinner sig helt utanför systemet. De har till exempel inte råd att åka buss in till centrum för att träffa vänner eller ta en fika. De så viktiga sociala sammanhangen som är naturliga för många uteblir till följd av den ekonomiska situation som deltagarna befinner sig i, säger Susanne Lundström, direktor på Kalmar Stadsmission

- Kalmar Stadsmission möter idag människor som inte har mat för dagen och personer som inte har eller har haft bostad på många år. Samtliga har svårt att klara vardagen och har sällan någon buffert för oförutsedda utgifter. Vi upplever att fattigdomen är mer påtaglig i samhället idag än för några år sedan. Stadsmissionens mål är att verka för att vara ett inledande steg i ett förändringsarbete för att de utsatta succesivt ska ta sig ur sin situation och känna sig delaktiga i samhället, säger Susanne Lundström, direktor på Kalmar Stadsmission.

I diskussioner om fattigdom görs en distinktion emellan absolut och relativ sådan. Båda är lika viktiga att lyfta eftersom de på olika sätt påverkar människors livssituation på ett negativt sätt. Samtidigt har den absoluta fattigdomen under lång tid setts som något som främst finns på andra håll i världen. I den offentliga bilden av Sverige har de allra fattigaste definierats bort. Det har blivit en sanning att i välfärdslandet Sverige har alla människor i alla fall mat på bordet och tak över huvudet. Att vi har ett skyddsnät utan maskor. Så är det inte. Magnus Karlsson har i sina studier kunnat urskilja åtminstone två nivåer av fattigdom som ligger under den officiella definitionen, vilken oftast syftar till människor som är berättigade till ekonomiskt bistånd.

Sveriges Stadsmissioner hoppas att Fattigdomsrapporten skall leda till en mer djupgående diskussion om fattigdom i vårt land. Rapporten kommer att vara återkommande eftersom det finns ett stort behov av mer omfattande kunskap om fattigdom, och ett behov av, att lyfta fattigdomsfrågan högre upp på samhällets agenda. Vi måste bryta tystnaden kring den absoluta fattigdomen i Sverige.

 

Fattigdomsrapporten 2015 finns att läsa här: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:esh:diva-4811 (nytt fönster)

Kontakta för mer information:

Susanne Lundström, direktor Kalmar Stadsmission, 0480-22 441

Magnus Karlsson, docent Ersta Sköndal Högskola 076-8931058

Karin Holmåker, kommunikationsansvarig, Kalmar Stadsmission, 0480-22 443

PG/Swish: 90 11 38 - 8

Swisha din gåva till 90 11 38 8 eller sätt in på PG 90 11 38-8

Second Hand & Garderoben

Vi finns på Amerikavägen 1.
Öppettider ons kl 10-18 och lör kl 10-15.
In- och utlämning är öppen mån-tis 9-15, ons kl 9-18 samt tors-lör kl 9-15.

Hjälp med transport? Ring 0480-22 445!


 • Kalmar Stadsmission
 • Södra Långgatan 36
 • 392 31 Kalmar, Sweden
 • info@kalmarstadsmission.se
 • Tel. 0480 - 22 444
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Missa inte nyheter och annat som är aktuellt hos oss.

Registrera dig